החוויה שלנו העולם תלויה בתחושות והרגשות שלנו, ובייחוד כאשר אנו מתמודדים.ות עם מצבי טראומה וחוסר אונים. אלה הם מצבים קיומיים שמאתגרים את האדם במובנים רבים, והשפעתם יכולה להיות עמוקה וממושכת.
כיצד אנו מבינים את התופעות הללו ואילו גישות מציעות דרכים להתמודד ולהתאושש מהן? אנסה לבחון ולהבין את הדרכים לעיבוד טראומה ו דרך התיאוריות של וילאם רייך ואלכסנדר לואן בפסיכותרפיה הגופנית, כמו גם את הגישה הפנומנולוגית של ז'אן-פול סארטר.
החוויה האנושית שלנו בעולם- החוויה האנושית נבנית ממפגש בין האדם לבין עולמו הפנימי והחיצוני. זהו תהליך מורכב שבו משתלבים רגשות, מחשבות ותפיסות. כל אדם חווה את עולמו בצורה ייחודית, אך ישנם קווים מנחים המשותפים לרבים.
החוויה הרגשית והפיזית- החוויה האנושית מתמקדת לא רק במחשבות אלא גם ברגשות ובתחושות פיזיות. רגשות כמו פחד, עצב, ושמחה הם חלק בלתי נפרד מהחוויה האנושית. הגוף והנפש פועלים באינטראקציה מתמדת, והשפעתם הדדית יוצרת את התמונה המלאה של החוויה. טראומה, למשל, לא משפיעה רק על התודעה אלא גם על הגוף, ויכולה להביא לתחושות פיזיות כמו מתח, כאב וקשיים בתנועה.
חווית חוסר אונים- חוסר אונים היא תחושה עזה של חוסר שליטה על מצבים או אירועים בחיים. זהו מצב של חוסר יכולת לשנות או להשפיע על מה שקורה, שמוביל לעיתים לקריסת הביטחון העצמי ולתחושות של תסכול וחוסר משמעות. חוויות של חוסר אונים נובעות לעיתים קרובות מהתמודדות עם מצבים טראומטיים שמערערים את האמונה שלנו ביכולת לשלוט על חיינו.
התמודדות עם טראומה ע"פ התיאוריה של וילאם רייך ואלכסנדר לואן
וילאם רייך אבי הפסיכותרפיה הגופנית ותיאורית האורגון -וילאם רייך היה פסיכואנליטיקאי אוסטרי שתרם רבות להבנת הקשרים בין הגוף לנפש. רייך הרחיב את רעיונותיו של פרויד בנוגע לאנרגיה המינית, או "ה אורגניזמית", וטען שהיא מהותית לבריאות הנפשית והפיזית. רייך טוען שהאנרגיה המינית היא כוח חיים בסיסי, וכאשר זרימתה נקטעת או נחסמת, הדבר יכול להוביל לבעיות פיזיות ורגשיות רבות.
החוויה הטראומטית יכולה לגרום לחסימות בזרימת האנרגיה המינית. טראומה פוגעת ביכולת הטבעית של הגוף להביע ולשחרר רגשות, דבר שיכול להוביל למתח פיזי, כאב ותחושת חוסר אונים. טיפול גופני לפי רייך מתמקד בהסרת החסימות והחזרת זרימת האנרגיה, מה שמוביל לשחרור רגשי ולשיפור הבריאות הכללית.
אלכסנדר לואן (תלמידו של רייך) – המשיך לפתח את רעיונותיו של רייך והפך אותם ליסוד מרכזי בפסיכותרפיה הגופנית. לואן טוען שהגוף מהווה מראה למצב הנפשי של האדם. הוא מדגיש את הצורך בתשומת לב לשילוב בין טיפול גופני ונפשי לצורך ריפוי מלא.
לואן פיתח שיטות טיפול שנועדו להפעיל את הגוף ולשחרר מתח פיזי. שיטות אלו כוללות תרגילים פיזיים, נשימות מעמיקות ותרגולי תנועה שמטרתן להחזיר את הגוף לתפקוד מלא. ההתמקדות היא בהעלאת המודעות לחוויות פיזיות ולרגשות, ובכך לסייע למטופל לשחרר את המתחים הפיזיים והרגשיים ולשוב לתחושת שליטה.
טיפול גופני נפשי כמתודה לתחושת שליטה- הטיפול הגופני מציע גישה מעשית להתמודדות עם תחושות חוסר אונים וטראומה. על ידי עבודה על הגוף, המטופל יכול להרגיש חזרת שליטה על תחושותיו ורגשותיו, מה שמוביל לשיפור בתחושת הרווחה הכללית. העבודה הגופנית גם עוזרת להבין את הקשרים בין תחושות פיזיות לבין רגשות, ומספקת כלים להתמודד עם החוויות הטראומטיות בצורה ישירה.
הגישה הפנומנולוגית של ז'אן-פול סארטר:
גישתו של סארטר מדברת על חירות מוחלטת ואחריות אישית כמרכזיות בקיום האנושי. סארטר טוען שהאדם נולד לעולם חסר משמעות, והוא עצמו זה שמעניק לחייו משמעות דרך החלטותיו ופעולותיו. תפיסה זו מציבה את האדם כיצור חופשי עם יכולת לבחור ולהשפיע על מציאותו.
בפנומנולוגיה, חוויות של חוסר אונים וטראומה נובעות מהפסקת התחושה של שליטה ומחוסר הכרה בכוח הבחירה האישית. כאשר אדם מרגיש שהוא לכוד במצבים שלא ניתן לשנותם, הוא עשוי לחוות חוויות של חוסר אונים.
סארטר טוען שהמפתח להתמודדות עם תחושות אלו הוא הכרה בעובדה שהאדם הוא יוצר משמעותו וחייו. למרות הקיום האבסורדי והמאתגר, האדם יכול למצוא חירות דרך הבחירה האישית והתחייבות לערכים שלו. חירות זו מאפשרת לאדם לשוב ולהרגיש בעל שליטה על חייו ולהתמודד עם תחושות חוסר אונים דרך פעולה ובחירה מודעת.
הכרה והתחייבות כדרכי התמודדות- סארטר מייחס חשיבות רבה להכרה (Recognition) ולהתחייבות (Commitment) בקיום האנושי. הוא טוען שהאדם צריך להכיר בעובדה שהוא יכול לבחור את דרכו ולפעול לפי ערכים אישיים. ההתמודדות עם טראומה וחוסר אונים דורשת הכרה בחירות האישית וביכולת להעניק משמעות חדשה לחיים, גם כאשר מדובר בקיום האבסורדי והמאתגר. התחייבות לערכים אישיים ולפעולה מתוך חירות מאפשרת לאדם למצוא משמעות חדשה ולחזור לתחושת שליטה.
החוויה האנושית כוללת אתגרים רבים, במיוחד כאשר מדובר בטראומה וחוסר אונים. התיאוריה של וילאם רייך ואלכסנדר לואן בפסיכותרפיה הגופנית מציעה גישה מעשית להתמודדות עם מצבים אלו דרך שחרור חסימות פיזיות ורגשיות, תוך שימת דגש על הקשרים בין הגוף לנפש. הגישה הפנומנולוגית של ז'אן-פול סארטר מציעה פרספקטיבה פילוסופית המתמקדת בחירות האישית ובאחריות כדרכי התמודדות עם חוויות של חוסר אונים וטראומה.
שתי הגישות מציעות תובנות ודרכי פעולה שונות אך משלימות להבנת ההתמודדות עם טראומה וחוסר אונים. בעוד שהפסיכותרפיה הגופנית מספקת כלים פרקטיים לשחרור מתח והבנה מעמיקה של הקשרים בין הגוף לנפש, הגישה הפנומנולוגית מעניקה כלים לפיתוח חירות אישית ותחושת שליטה על משמעות החיים. השילוב בין הגישות מאפשר הבנה רחבה יותר של החוויה האנושית והציע דרכים שונות להתמודד עם הקשיים והאתגרים שבאים עימם.
אתר מונגש
אנו רואים חשיבות עליונה בהנגשת אתר האינטרנט שלנו לאנשים עם מוגבלויות, וכך לאפשר לכלל האוכלוסיה להשתמש באתרנו בקלות ובנוחות. באתר זה בוצעו מגוון פעולות להנגשת האתר, הכוללות בין השאר התקנת רכיב נגישות ייעודי.
סייגי נגישות
למרות מאמצנו להנגיש את כלל הדפים באתר באופן מלא, יתכן ויתגלו חלקים באתר שאינם נגישים. במידה ואינם מסוגלים לגלוש באתר באופן אופטימלי, אנה צרו איתנו קשר
רכיב נגישות
באתר זה הותקן רכיב נגישות מתקדם, מבית all internet - בניית אתרים. רכיב זה מסייע בהנגשת האתר עבור אנשים בעלי מוגבלויות.
דברו איתי בווצאפ