אנחנו מכירים את התופעה – "תשכח מזה", "תמשיך הלאה". אבל מה אם הגוף שלנו פשוט לא מסוגל לשכוח? בעולם הטיפול הנפשי אנחנו יודעים היום שדברים שהמוח מנסה לשכוח, הגוף ממשיך לזכור. חוויות קשות שעברנו נשמרות לא רק כזיכרונות בראש, אלא גם כתחושות ותגובות בגוף. זוהי הליבה של זיכרון גופני טראומטי.
איך הגוף "זוכר" טראומה?
כשאנחנו חווים אירוע מפחיד או מאיים, הגוף שלנו מגיב מיד. הדופק עולה, השרירים מתוחים, אדרנלין זורם בדם, ואנחנו מוכנים ל"קרב או בריחה". זוהי תגובה טבעית ומצילת חיים. הבעיה מתחילה כשהגוף "נתקע" במצב הזה גם אחרי שהסכנה חלפה.
מחקרים עדכניים בתחום המוח והטראומה מראים שאירועים טראומטיים משנים ממש את המוח והגוף:
כל השינויים האלה יוצרים מצב שבו הגוף ממשיך להגיב כאילו הוא עדיין בסכנה, גם כשהראש יודע היטב שהסכנה כבר חלפה.
יואב: כשהגוף נשאר בשדה הקרב
יואב (שם בדוי), בן 32, הגיע לטיפול אחרי תקופה ארוכה של שירות מילואים מאז ה-7 באוקטובר. הוא התקשה להבין למה הוא לא מצליח "פשוט להירגע" למרות שהוא כבר בבית.
"אני חוזר הביתה, לאשתי ולילדים, אבל הגוף שלי עדיין שם," סיפר יואב בפגישה הראשונה. "אני נרדם ומתעורר בבהלה מכל רעש קטן. הידיים שלי רועדות כשאני שומע אזעקה בטלוויזיה. אני יודע שאני בטוח, אבל הגוף שלי ממשיך להגיב כאילו אני בסכנה."
יואב חווה מה שאנחנו מכנים "מערכת עצבים דרוכה" – מצב שבו הגוף ממשיך להיות בכוננות, מוכן לסכנה בכל רגע. למרות שהשכל אומר "אתה בטוח עכשיו", הגוף ממשיך לצעוק "סכנה!".
להקשיב לגוף: המפתח להחלמה
הניסיון "פשוט לשכוח" או להתעלם מתחושות הגוף אחרי טראומה בדרך כלל לא עובד. להיפך – זה עלול להחמיר את המצב. טיפול יעיל בטראומה חייב לכלול עבודה עם הגוף:
במקרה של יואב, טיפול בריצה היה כלי משמעותי במיוחד. הריצה המובנית אפשרה לו לשחרר אנרגיה "תקועה" ובמקביל לפתח יכולת להקשיב לגוף ולווסת אותו. זה משהו שמחקרים מראים שעובד – פעילות גופנית מכוונת יכולה לעזור למערכת העצבים לחזור לאיזון.
איך יודעים שמתקדמים לקראת החלמה?
כשעובדים נכון עם זיכרון גופני של טראומה, אפשר לראות סימנים ברורים של התקדמות:
"היום הצלחתי להירדם בלי כדורים," סיפר יואב אחרי כמה חודשי טיפול. "אתמול הייתה אזעקת בדיקה, והרגשתי איך הגוף שלי מתחיל להתכונן לקפוץ, אבל הצלחתי לנשום עמוק כמו שתרגלנו ולהזכיר לעצמי 'אתה בטוח'. זה היה רגע קטן של ניצחון."
שילוב גישות בטיפול בטראומה
הטיפול המודרני בטראומה משלב כמה גישות יעילות:
מעבר להפחתת סימפטומים: צמיחה אחרי טראומה
ההחלמה מטראומה אינה רק על "להיפטר מהסימפטומים". אנשים רבים שעוברים תהליך טיפולי נכון מדווחים על תחושה עמוקה יותר של משמעות, חיבור עמוק יותר לעצמם, והערכה גדולה יותר לחיים. זה מה שחוקרים מכנים "צמיחה פוסט-טראומטית".
טיפול נכון יוביל לא רק להפחתה בסימפטומים המטרידים, אלא גם לתחושת מסוגלות חדשה, ליכולת להתמודד טוב יותר עם אתגרים, ולקשר אותנטי יותר עם הגוף והרגשות.
את.ה או אדם יקר לך חווים תגובות גופניות מתמשכות אחרי אירוע קשה?
הצעד הראשון להחלמה הוא להכיר בכך שהגוף מספר סיפור חשוב, הסיפור הזה דורש הקשבה, לא התעלמות.
מזומנ.ת באהבה לצור קשר לתיאום פגישת היכרות ראשונית .
מקורות מומלצים לקריאה נוספת:
אתר מונגש
אנו רואים חשיבות עליונה בהנגשת אתר האינטרנט שלנו לאנשים עם מוגבלויות, וכך לאפשר לכלל האוכלוסיה להשתמש באתרנו בקלות ובנוחות. באתר זה בוצעו מגוון פעולות להנגשת האתר, הכוללות בין השאר התקנת רכיב נגישות ייעודי.
סייגי נגישות
למרות מאמצנו להנגיש את כלל הדפים באתר באופן מלא, יתכן ויתגלו חלקים באתר שאינם נגישים. במידה ואינם מסוגלים לגלוש באתר באופן אופטימלי, אנה צרו איתנו קשר
רכיב נגישות
באתר זה הותקן רכיב נגישות מתקדם, מבית all internet - בניית אתרים. רכיב זה מסייע בהנגשת האתר עבור אנשים בעלי מוגבלויות.
דברו איתי בווצאפ